Történetek

Radoslava és Duško Baltić, és a fiuk, Petar, akut limfoid leukémia túlélő Szerbiából

Petar három és fél éves volt, mikor megkaptuk az ALL diagnózist 2009-ben. Annyi előzmény volt csak, hogy gyakran fájlalta a lábát, és láza volt. 

Nincs annál rosszabb, mint mikor meghallod ezt a mondatot: Az Ön gyermeke rákos. Az életünk soha nem lesz már ugyanolyan, érintettek vagyunk. ALL-lel élünk. Az első pillanattól, az első sokktól kezdve, amitől atomnyi darabjaidra hullassz, megváltozik az egész család élete. Mi elfogadtuk a tényeket és úgy döntöttünk, harcolni fogunk. Meg is lett az eredménye, 2010-ben befejeződtek Petar kezelései, azóta már csak kontrollokra járunk.

Sajnos az esetleges késői mellékhatásokat Szerbiában még nem szűrik. A kezelés befejezése után évente egyszer vér- és alapvető vizsgálatokat végeznek, de csak a kezelés befejezése után 5 évig, aztán már nem előírás. Nekünk szerencsénk van, olyan az orvosunk, aki nem engedte el azóta sem a kezünket és még mindig figyel ránk. 

Petar ma tehát 16 éves, egészséges tinédzser, tagja egy gyógyultakat tömörítő csoportnak, együtt segítik a sorstársaikat. 

És még azt is tudnotok kell, hogy minden nehézség vezethet valami jóhoz is! Mi például Szerbiában az érintett szülőkkel egyesületet alapítottunk, amiben 2011. óta folyamatosan dolgozunk a daganatos betegségben érintett családokért. A kezdetektől úgy voltunk vele, hogy nem várjuk a csodát, hanem azon leszünk, hogy a jövő beteg gyermekeinek már jobb legyen, mint nekünk volt. Megéltük, hogy sokan némi borzalommal tekintenek ránk, ha megtudják, mi történt, és nem igazán tudják, hogyan közeledjenek hozzánk. Így mi ott vagyunk egymásnak. 

Sőt, arra bátorítottuk a gyógyult gyermekeinket, hogy alapítsanak saját túlélő csoportot, és ők azóta is lelkesen segítenek a sorstársaiknak. Nagyon büszkék vagyunk rájuk! 

Egy kis támogatás és együttérzés mindenki életét könnyebbé teszi! 

A szlogenünk mindent elmond: EGYÜTT MINDENRE KÉPESEK VAGYUNK!