Történetek

Lorna, sugárterapeuta és az utánkövetési klinika vezetője Szlovéniában

Sziasztok, a nevem Lorna! Sugárterapeutaként dolgozom Ljubljanában, az Onkológiai Intézetben, egész karrierem során gyermekek sugárkezelését terveztem. Emellett a gyermekkori daganatos betegségből gyógyultak utánkövetésével foglalkozom 30 éve.

Klinikánk 1986-ban alakult, a gyógyultak rendszeresen járnak hozzánk kontrollvizsgálatokra egész Szlovéniából. Hiszen nagyon fontos, hogy egy-egy szerv esetleges rendellenes működésére mielőbb fény derüljön, hogy megelőzzük a nagyobb bajokat, és a megfelelő kezelésekkel meggyógyítsuk, vagy segítsük azok hiányos működést. Tudjuk, hogy egyes terápiák után megnő a másodlagos daganat előfordulásának gyakorisága, erre is figyelni kell. Tudatosítjuk a gyógyultakban az egészséges életmód előnyeit, a dohányzás, az alkoholfogyasztás veszélyeit, az mozgás és az egészséges ételek fogyasztásának fontosságát, hiszen ezek segíthetnek csökkenteni a szív és érrendszeri, valamint a cukoranyagcserével és a magas vérnyomással kapcsolatos problémákat. Mindig elmondjuk a gyógyultjainknak, hogy már azzal rengeteget tehetnek önmagukért és a késői mellékhatások megelőzésére, ha odafigyelnek az egészségükre. Az önvizsgálat is nagyon fontos, hogy testtudatosan éljenek. A nőknek havonta az emlő, a férfiaknak a herék önvizsgálata, vagy hogy mindkét nem képviselői figyeljenek például a bőrelváltozásokra.

Fentieken túl pedig mindannyian tudjuk, hogy egy ilyen agresszív terápia, mint a rák gyógyítása, bizony nyomot hagy a lelkeken is. Viszonylag gyakran jelentkeznek érzelmi zavarok a gyógyultak körében, ezért mi pszichológiai rehabilitációt is kínálunk nekik a Kis Lovag Alapítványon keresztül, melynek elnöke vagyok. 

A 2008-as megalakulása óta tagja vagyok a PanCare nemzetközi szervezetnek, célunk a hosszútávú utánkövetés fejlesztése a gyermekkori daganatos betegségek túlélői számára egész Európában. Rengeteg fontos tanulmány született már a témában és természetesen folyamatban van számos most is. Tavaly közös európai irányelveket fektettünk le, hogy az utánkövetés egész Európában egységesen, a megfelelő módon történjen. A PanCare az egészségügyi szakemberek, a gyógyultak és a szülők nagy, közös családja, a célunk közös: “A gyógyultak jó életminőségének biztosítása a terápiák után.”

Ebben az évben egy olyan programot is indítottunk, ahol azokat az országokat segítjük, akik saját utánkövetési klinikát szeretnének elindítani. Az egész szervezetben nagyon jó energiák működnek, és ez még jobb, még értékesebb munkára ösztönöz mindannyiunkat a gyógyultak érdekében.  

Én tehát, amint látjátok, nagyon elkötelezett vagyok az utánkövetés témájában, felelősnek érzem magam a gyógyultak sorsáért! Ezt a munkát csak lelkesedéssel és szívből lehet csinálni, mert hihetetlenül idő- és energiaigényes. Képzeljétek el, hogy már olyan túlélők is járnak hozzánk a klinikára, akik közben maguk is szülők, sőt nagyszülők lettek közben! Mondhatom, hogy együtt fejlődünk, együtt öregszünk, és csodás barátságok is kialakulnak az évek alatt. 

Nagy vágyam, hogy egyszer elérjük, hogy Európa összes gyógyult felnőttjének egyformán lehetősége legyen igénybe venni az utánkövetési klinikák rendszeres kontrolljai nyújtotta biztonságot. 

Minden jót nektek, és egy nagy ölelést küldök Szlovéniából! Lorna