Történetek

Ana, gyógyult fiatal, Románia

A nevem Ana, Romániában élek, és gyermekkori daganatos betegségből gyógyultam. Amikor vége lett a kezelésemnek, azt hittem, soha az életben nem lépem át többé kórházi osztály küszöbét, de rá kellett jönnöm, hogy tévedtem.

Ez részben annak is köszönhető, hogy köztünk, gyógyultak között nagyjából 60%-ban fordulnak elő olyan esetek, mikor a kapott kezelések késői mellékhatásai miatt ismét orvoshoz kell fordulnunk. Természetesen ez függ az alapbetegségtől, a kezelésektől, a kezelések alatti életkorunktól, és néha még attól is, hogy melyik országban kaptuk azokat a kezeléseket.

Nálam például elég sok késői mellékhatás jelentkezett, így számomra a normális életbe való visszatérés inkább egy újfajta normális élethez való visszatérést jelentett.

A következő késői mellékhatásokat észleltem magamon:

  • fizikai tünetek: fáradtság, kései kamaszodás, fogászati problémák és kardiológiai problémák
  • érzelmi tünetek: szorongás, félénkség, magányosság érzés, depresszió, és küzdelmek a megváltozott testképem miatt. Mindezek mellett félek is, hogy a betegségem kiújul.
  • az iskolába visszailleszkedés sem sikerült tökéletesen.

Tapasztalhattok ilyen késői mellékhatásokat, de lehetnek azok másfélék is, és persze van, akit ez az egész egyáltalán nem érint. Én úgy nézek szembe velük, hogy igyekszem rendszeresen járni a kontrollokra és igénybe veszem mentálhigiénés szakemberek segítségét is.